skilleUnderholdning: Melodi Grand Prix jr.skilleUnderholdning: Spillguiden (dobbel)skille_slutt
programoversikt
Her er du: NRK.no > Programmer > Programoversikt Sist oppdatert 19:46
NYHET!

Vinn 54 mill. med NRK.no!

V75
NTV
DAB
 

NRK1 torsdag 31. mars kl 19.55 Typisk norsk

Flott program med stort potensiale. Må s

Programleder Petter W. Schjerven vet forskjellen på veranda og balkong. Gjør du? (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Programleder Petter W. Schjerven vet forskjellen på veranda og balkong. Gjør du? (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Hva er en visjon, og hvorfor skal alle ha det? Hva mener eiendomsmeglerne egentlig? Og hvorfor snakker man om krig i mange sammenhenger, unntatt når det dreier seg om krig?

En virksomhet med respekt for seg selv har en visjon. I følge Ingebrigt Steen Jensen skal "visjonen fortelle de ansatte hvorfor de kommer på jobb". Men hvor verdifulle er visjonene? Blir de fort meningsløse tautologier best egnet for å spille "bullshit"-bingo med? Programleder Petter W. Schjerven møter en språkprofessor og en bingo-spiller.

"Potensiale" = "litt stygg"
Boligannonser er fulle av omskrivinger og eufemismer. Man skal være bra naiv for å tro alt som står der, for meglerens oppfinnsomhet kjenner ingen grenser. I kveldens program får du vite hva ord og uttrykk som "studioleilighet", "stort potensiale", "fjordgløtt" og "stenkast" egentlig betyr.

Strid om "krig"
Nesten daglig kan man lese om "krig" i avisene. Som oftest dreier det seg slettes ikke om det vi vanligvis forstår med krig, men snarere om idrett, konkurranser, uenighet eller uoverenstemmelser av det litt mer uskyldige slaget. Samtidig vegrer politikerne seg for å omtale krig som "krig", de kaller det heller "begrenset militær operasjon", "humanitær intervensjon" og andre mer sympatiske uttrykk. Hvorfor?

I tillegg blir det mer om forskere som finner ut hvordan vanlig mennesker snakker til daglig. I arbeidet sitt har de analysert realityserien Big Brother.

Kåre Valebrokk er ukens gjest, og Petter oppklarer forskjellen mellom veranda, balkong, terrasse og altan.

Om serien
Språk er makt. Språk er identitet. Språk er kultur. Kort sagt: Språk er viktig. Programleder Petter Schjerven er tilbake med åtte nye episoder med og om det norske språket. Nyttig og unyttig informasjon, veiledning, statistikk og pussigheter presenteres i tematiske sammenhenger. Språkendring, språk og identitet, norsk i forhold til andre nordiske språk, musikk i språket og språk og makt er blant emnene som belyses.

Innkjøpt dokumentarserie fra Dropout Productions (2005).
Programleder: Petter W. Schjerven
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 41 (92 01 55 79),

10 SISTE FRA RADIOPROGRAMMENE
Hide and Seek (3) (07.04 15:09)
Heat (DVD) (5) (07.04 14:57)
Pave Johannes Paul II (07.04 14:45)
Copyright NRK © 2005  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: http://www.nrk.no/informasjon/kontakt_nrk/