Selvlærende datamaskiner

Snart kan datamaskiner forstå et spørsmål og gi rett svar.

Tips en bekjent!
Send tips til:
Din e-post:

Hvem ble født i 1828? Snart kan datamaskiner gi rett svar på spørsmålet. (Illustrasjon: Annica Thomsson)

- Det finnes faktisk teknikker som gjør at datamaskiner kan tenke selv, og ikke bare gjøre det vi ber dem om å gjøre.

Det er maskinlæring han snakker om, Anders Nøklestad, som i sin ferske doktoravhandling har utviklet programvare som gjør at en datamaskin kan lære språklige regler av seg selv.

Lærer av eksempler

- Vi mennesker har mye ubevisst kunnskap som gjør at vi forstår språk, uten at vi nødvendigvis klarer å formulere regler for hvordan dette skjer. Da blir det vanskelig å programmere disse reglene inn i datamaskiner, sier Nøklestad.

Forrige uke gjennomførte han sin doktorgrad ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo.

Barn lærer språk gjennom eksempler, ikke ved å pugge regler. Hjernens evne til å lære er universell, og metoden er den samme om vi lærer norsk, japansk eller tysk.

Nøklestad forklarer at datamaskiner kan lære på samme måte, slik at de selv finner ut hva som er reglene. Maskinlæring er navnet på denne teknikken.

- For eksempel gir uttrykket ”Han er født i 1828” liten mening hvis vi ikke vet hvem det er snakk om. Men hvis vi like før har snakket om Ibsen, da forstår vi hvem som ble født det året.

- På fagspråket sier vi at ”han” er en anafor, det vil si et ord som viser til et tidligere ord. Målet for min avhandling er blant annet å lage regler som gjør at en datamaskin kan forstå hvem ”han” er, forklarer Nøklestad.

Han er den første som har utviklet et såkalt anaforløsningssystem for norsk språk ved bruk av maskinlæring.

Menneske eller ei

Anders Nøklestad viser hvordan en datamaskin kan lære språklige regler av seg selv ved hjelp av maskinlæringsteknikker. (Foto: Annica Thomsson)

For å komme frem til den tilsynelatende enkle forbindelsen mellom ”han” og ”Ibsen”, kreves stor og sammensatt kunnskap.

Blant annet må datamaskinen finne ut at ”han” viser til et menneske, ikke en ting, at Ibsen er en person, og ikke et sted eller et firmanavn.

Basert på internasjonalt utviklete teknikker og programvare, har Nøklestad laget programvarebiten som manglet for å få dette til.

Nøklestad har også utviklet programmer som lærer seg å skille mellom mobilselskapet Ericsson og en person med samme navn, samt å forstå forskjellen på setningene ”de spiser pizza med hendene” og ”de spiser pizza med pepperoni”.

Tenke sjæl

Kunnskapen som datamaskinen får ved hjelp av Nøklestads teknologi, gjør at søk og automatiske oversettelser blir enklere og mer presise.

- Ser vi konturene av datamaskiner som kan tenke selv?

- I veldig beskjeden grad, ja. Men de er langt unna menneskelig tankekraft. Hjernen er mange ganger kraftigere enn den mest avanserte datamaskin.

- Dessuten vet vi for lite om menneskelig tankekraft til å vite om det i det hele tatt er mulig gjenskape dette i en maskin, sier Nøklestad, som med sin doktoravhandling har brakt oss et steg nærmere den selvlærende datamaskin.

Leserkommentarer:

...
Skrevet av T.O, 2009-06-22 14:07:38
Det er nå de litt mer angstfylte personer vil begynne å snakke om Cyberdyne Systems..jordens undergang etc..ser frem til det..haha

Skriv en kort begrunnelse!

 
Fantasifulle datamaskiner er mulig!
Skrevet av Stig S. Rønning, 2009-06-22 14:54:06
Det blir nok snart mulig å få datamaskiner til å skrive sin "egen" historie ved å klippe & lime her og der i alt som er skrevet på et område (eller flere områder), så det til slutt vil bli en velskrevet, original fortelling som ikke kan beskyldes for å være plagiat.

Det ligger altfor mye penger i dette til at man ikke vil kunne få til dette om kort tid.

Så Terminator V er like om hjørnet...?

Skriv en kort begrunnelse!

 
Dette kan flere enn IT-bransjen ha nytte av
Skrevet av E.F., 2009-06-22 20:11:32
Jeg håper virkelig at de pedagogiske klikkene her i landet følger med på denne forskningen. De resultatene som kan overføres til barn og ungdom bør tas til etteretning. Ren pugging og tygging av drøv har gjort mang en elev skolelei og i mange tilfeller vært en unødvendig klamp om foten i læringsprosessen.

Skriv en kort begrunnelse!

 
tja tja
Skrevet av om, 2009-06-22 21:29:15
Jeg har fulgt med i denne utviklingen i ca et 10år og det har igrunn forbauset meg at dette ikke i større grad blir debattert i et bredere lag av offentligheten. Ingenting vil påvirke samfunnet vårt (og menneskeheten) mer enn masknlæring og intellignes. Jeg vil tippe grunnen til at dette har foregått så ubemerket er at så få forstår dette, samt at forskerne i liten grad har prøvd å informere og opplyse allmenheten om dette.

Så et par kommentarer til artikkelen:

"Hjernen er mange ganger kraftigere enn den mest avanserte datamaskn"
- Jeg vet ikke om jeg er helt enig her. De fleste estimat av hjernens regnekraft jeg har kommet over tilsier at den kraftgste suprdatemaskniene kanskje allerede idag eller iallefall iløpet av 2-4 år vil få en regnekarft som er lik menneskehejrnen. Pioneren innen dette området har vel vært geniale M0ravec. Jeg vet at (også geniale) R. Pænrose har en annen oppfatning og betrakter hjern som en kvantdatamaskn med langt høyere rægnkrft enn andre har estimert, men jeg tror ikke han har mye støtte for dette synet.

"Dessuten vet vi for lite om menneskelig tankekraft til å vite om det i det hele tatt er mulig å gjenskape dette i en maskin"

Såvidt jeg vet kjenner man ikke til noen grense for itnelligens, og dersom den eksisterer så er den isåfall astr0inmisk mye større enn menneskelig intellgiens. Dersom man tror at hjenrens tanker ikke kan gjenskapes i en maskin så betyr det i prinsippet at man tror at hjrnen har en slags magisk eller metafysisk måte å fungere på.
Såvidt meg bekjent finnes det ingen indikasjon eller tegn på at så er tilfelle innenfor vitenskaepn.
Nei, man forstår ikke hvordan beivsstheten fungerer, men jeg tror det er veldig lite som tilsier at hjrnens funksjoner ikke skal kunne gjenskapes knustig. Det meste er vel et spørsmål om tilstrekkelig regnekrft.
Jeg har iallefall sett mange utsagn om hva en dtamskin aldri vil kunne gjøre motbevist de siste 10-15 årene.

Så får vi følge med på hvem som vnner et pop. sporreprogrm over dammen senre i åår.

Skriv en kort begrunnelse!

 
Tja, noen datamaskiner forstår jo noen spørsmål
Skrevet av Arild Holta, 2009-06-22 22:19:22
When was Einstain born?

http://www82.wolframalpha.com/input/?i=When+was+Einstain+born%3F&asynchronous=false&equal=Submit

Skriv en kort begrunnelse!

 
Det tar nok en stund til...
Skrevet av Rolf Aalberg, 2009-06-23 15:40:11
Det er kanskje ikke så mye et spørsmål om 'kapasitet' som det er et spørsmål om organisasjon.

Hvorledes lagrer hjernen informasjon, hvorledes arbeider den? Våre datamaskiner er - sålangt jeg kan forstå - bygget opp på helt andre prinsipper og det skal svært mye til før det blir mulig å bruke dem til å emulere en hjernes funskjon(er).

Spørsmålet blir vel kanskje om vi skal skaffe oss en superduper dator som kan håndtere en god emulator, eller om vi heller skal forsøke å bygge en ekvivalent maskin?

Jeg tror i hvert fall at alle løsninger ennå ligger et godt stykke frem i tid.

Hjernevirksomhet handler vel forresten ikke bare om brute force prosessering, men også om intuisjon, følelser osv. Et menneskehjerne er full av erfaringer som en dator aldri vil kunne skaffe seg.

Altså: Et nyttig hjelpemiddel, men neppe stort mere på en svært lang stuns. Og hva skulle det tjene til? Det er helt andre behov vi trenger løsninger på!

Skriv en kort begrunnelse!

 
Input
Skrevet av Kjartan, 2009-06-24 07:51:29
Hjernen utvikler seg etter de input den får. En selvlærende computer med nok sanser kan utvikle seg til noe som ligner mennesker. Og den er ikke avhengig av å kun ha de sansene vi har. Kan derfor utforske andre områder. Det største problemet med en slik computer blir kanskje å få den til å formidle kunnskapen slik at vi forstår den.

Skriv en kort begrunnelse!

 
Jeff Hawkins
Skrevet av Are, 2009-06-26 21:13:56
Menneskjehjernen kan ikke sammenlignes med datamaskiners regnekapasitet--datamaskiner vinner overlegent. Det er arkitekturen det handler om. Det er gjort feil altfor lenge. Det ér fremskritt i forståelsen av bevissthet. Jeff Hawkins (lagde bl.a Palm Pilot en gang i tida) har vært en pionér når det gjelder å forstå hvordan menneskehjernen kan simuleres i datamaskiners domene (såkalt kunstig intelligens, men ikke den gammeldagse, ustabile varianten).

Kort introduksjon:
http://www.ted.com/talks/jeff_hawkins_on_how_brain_science_will_change_computing.html

Mer inngående:
http://video.google.com/videoplay?docid=-2500845581503718756

Skriv en kort begrunnelse!

 
For- og etternavn
Overskrift
Kommentar
Kommentar
forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Vis regler

Tema

Ordforklaringer:

Machine Learning
Maskinlæring, det vil si teknikker som gjør at datamaskinen lærer på egen hånd

Anaphora Resolution
Anaforløsning, det vil si identifisering av hvilke ord som refererer til det samme, jevnfør ”han” og ”Ibsen”

Named Entity Recognition
Programvare som skiller mellom forskjellige typer egenavn, jevnfør firmaet eller personen ”Ericsson”

Animacy Detection
Programvare som skiller mellom om noe refererer til et menneske/dyr eller en ting, jevnfør ”lærer” og ”flyplass”

PP Attachement Disambiguation
Programvare som finner ut hva preposisjonsfraser sier noe om, jevnfør ”med hendene” og ”med pepperoni”

forskning.no nettavis med nyheter fra norsk og internasjonal forskning. Les mer

postadresse: pb. 5 Torshov, 0412 Oslo • besøksadresse: Sandakerveien 24 C (Myrens verksted), Bygg D3 • telefon: 22 80 98 90 • fax: 22 80 98 99 epost@forskning.no

Ansvarlig redaktør / daglig leder: Nina Kristiansen • Annonsesjef: John Tvedt, telefon 97 18 20 40 Redaksjonen

Snapper web statistics, version 2.1 Total: 4710.0 ms.