Foto: Ram Gupta

Ung forsker: Åsne Haaland

18. april 2008 disputerte Åsne Haaland for dr.art.-graden med avhandlingen A Maximum Entropy Approach to Proper Name Classification for Norwegian. Åsnes prosjekt var knyttet til Tekstlaboratoriet, hvor hun hadde professor Janne Bondi Johannessen som veileder, i tillegg til professor Joakim Nivre ved Uppsala universitet. Åsnes doktoravhandling var ett av flere bidrag til Nomen Nescio-prosjektet ved Tekstlaboratoriet. Prosjektet var støttet økonomisk av Nordisk Ministerråds språkteknologiprogram og hadde som hovedmål å finne metoder for norsk til å klassifisere automatisk navn i ulike  semantiske hovedkategorier som personnavn, stedsnavn osv. Utdrag fra pressemeldingen:

Denne teknikken for navnegjenkjenning kan gjøre det lettere å søke på Internett: Brukeren får treff på det han eller hun vil ha, og minst mulig annet i tillegg. Er du på jakt etter opplysninger om Jordan fordi du er interessert i geografi, og så søker på "Jordan", er det veldig irriterende om de fleste treffene viser til artikler om tannbørster.

Hjelpemidler av denne typen kan potensielt være svært nyttige for nyhetsredaksjoner og andre som bruker automatisert medieovervåkning: Søkemotorer som klarer å skille mellom forskjellige personer med samme navn vil gjøre hverdagen enklere.
Det kan også tenkes at politimyndigheter vil være interessert i et lignende hjelpemiddel til overvåkning av e-post trafikk. Programmet
som Haaland har utviklet er imidlertid på prototyp-stadiet. Det er langt igjen før det havner i verktøykassen til bedrifter og politiet.

Les mer om Åsnes forskning i Forskning.no.

JBJ