Universitetet i OsloHopp over primærnavigasjonen
Det historisk-filosofiske fakultet - banner

 Mai 2010, 13. årgang

Lansering av Ruija-korpuset

8. april 2010 var Institutt for lingvistiske og nordiske studier og Tekstlaboratoriet vertskap for en verdenslansering: Ruija-korpuset - et online talespråkskorpus fra kvensk- og finskspråklige områder - ble åpnet med seminar og mottagelse for inviterte gjester. Til stede på seminaret var forskere fra fire fakultet ved UiO, statssekretær Raimo Valle og rådgiver Cecilie Skjerdal fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet, ambassaderåd Satu Suikkari-Kleven fra Finlands Ambassade, generalsekretær Ivar Johnsen fra Norske Kveners Forbund og Anne Wilhelmsen, leder for Qvän Østlandet. NRK Språkteigen var også til stede og gjorde opptak fra seminaret.

Instituttleder Bente Christensen åpnet seminaret og løftet fram instituttets unike språkteknologiske produkter som skapes i tett samarbeid mellom lingvister og språkingeniører. Pia Lane fortalte om kvensk språk og viste fram litt av Ruija-korpuset. Unn Røyneland flyttet fokus over på det nye flerspråklige Norge og snakket om UPUS-korpuset, et korpus fra flerspråklige bymiljøer. Neste post på programmet var en presentasjon av Tekstlaboratoriets kompetanse på språkteknologi og korpusoppbygging ved Janne Bondi Johannessen. Statssekretær Raimo Valle avsluttet seminaret med en kort tale hvor han understreket Ruija-korpusets betydning for det videre arbeidet med kvensk språk.

Kvensk ble anerkjent som eget språk i april 2005. 10-15 000 personer i Troms og Finnmark snakker kvensk og/eller finsk.  Det kvenske korpuset Ruija er en samling av intervjuopptak fra kvensk- og finskspråklige områder. Opptakene ble gjort i tidsrommet 1960 til 2009, gamle opptak er transkribert, og nye data er samlet inn. Hittil er det lagt ut 39 timer med opptak på kvensk og 6 timer opptak på norsk, og i tillegg vil ytterligere ca. 15 timer opptak på kvensk legges ut. Forskere vil få tilgang til korpuset, men i 2011 vil en mindre del bli åpent tilgjengelig på nettet etter avtale med informantene.

Les mer om Ruija-korpuset.

Lenker til medieomtaler:

"Ruijan Korpuset for kvensk språk presentert i Oslo" ( Presentasjon på nettsidene til Norske Kveners Forbund)

"Det vesle språket fra Ruija" (NRK Språkteigen): (podcast)

"Kvensk språk dokumentert" (utrop.no)

Pia Lane




Instituttleder ved ILN, Bente Christensen, ønsket velkommen. Forsker Pia Lane, Statssekretær Raimo Valle og Språkteigens utsendte følger med.
Foto: Ivar Johnsen. (Bildet i full størrelse)



Forsker Pia Lane presenterer det kvenske språkområdet. Foto: Ivar Johnsen. (Bildet i full størrelse)