Universitetet i OsloHopp over primærnavigasjonen
Det historisk-filosofiske fakultet - banner

 Mai 2010, 13. årgang

Smått og godt

Korpus for musikkforskning
Det er ikke bare språkforskere som har nytte av å bruke tekstkorpus. Tekstlaboratoriet er i startgropa med et nytt korpus i samarbeid med Solveig Riiser som er vitenskapelig assistent ved Institutt for musikkvitenskap. Målet er å lage et lite korpus av musikkanmeldelser for prosjektet "Sjangerkulturer i Musikkfeltet".

KELLY: Tekstlab med på EU-prosjekt
Tekstlaboratoriet er en av deltakerne i EU-prosjektet KELLY - "Keywords for Language Learning for Young and adults alike". Prosjektet skal utvikle språklæringskort med høyfrekvente ord for ni språk: svensk, norsk, gresk, polsk, arabisk, engelsk, kinesisk, russisk og italiensk. Les mer om Kelly.

Forskningstorget
De to siste årene har Tekstlaboratoriet hatt stand på Forskningstorget, et arrangement rettet mot skoleelever og "folk flest". På høstens arrangement fikk standen også storfint besøk av forskningsminister Tora Aasland, Oslos ordfører Fabian Stang og rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen. Alle tre tok Tekstlaboratoriets språkkviss. Les mer her.

Konferanse vel overstått
I høst ledet Tekstlaben organiseringen av en internasjonal workshop: Workshop on research infrastructure for linguistic variation, med deltagere fra hele Europa. Det var svært vellykket, og det kommer bok med noen av bidragene i OSLa-serien. Se omtale, program og bilde.

NEALT-president
Tekstlaboratoriets professor, Janne Bondi Johannessen, ble valgt som president i NEALT for perioden 2010 - 2011 under konferansen NoDaLiDa 2009 i Odense.

Norsk språkbank
Departementet ga høsten 2009 Nasjonalbiblioteket ansvar for å etablere en norsk språkbank. 1. januar ble Arne Martinus Lindstad (tidligere Tekstlaboratoriet) ansatt for å arbeide med språkbanketableringen. Språkbanken er organisert under seksjonen Fag og forskning der tidligere NO2014-leder Kristin Bakken nå er direktør.
Norsk språkbank har fått et råd der flere universiteter og virksomheter er representert. Janne Bondi Johannessen er representant for Universitetet i Oslo i det nye rådet.
Se hjemmesiden til Språkbanken.

PhD-kurs vel overstått
Tekstlaboratoriet arrangerte i 2009 et PhD-kurs, finansiert av NordForsk: "PhD training course: Infrastructural tools for the study of linguistic variation". Fefor Høifjellshotell, Gudbrandsdalen, Norway, 2.-6. June, 2009. Her var det deltakere fra flere verdensdeler (dessuten flere deltakere fra HF), mens undervisningspersonalet kom fra Tekstlaboratoriet, UiO, og noen norske og europeiske universiteter. Les om kurset her.

JBJ og KH


 



Mange av deltakerne på PhD-kurset "Infrastructural tools for the study of linguistic variation" foran det flotte veggteppet i konferansesalen på Fefor Høifjellshotell.
(Se bildet i full størrelse) .